"Han hadde en egen evne til å leve helt i øyeblikket, uten å la tanken på fortid eller fremtid gripe forstyrrende inn. Og det viste seg som regel at hverken fortiden eller fremtiden tok noen skade av det"
(S. Hoel, Stevnemøte med glemte år, 1954; 17)

"Selvfølgelig kan jordbær gå. Bare de har et menneske med en kopp så"
Ella L, 4 år.

"Smil som du kan, Mamma!"
Una M, 3 år.

"If my hands are tied must I not wonder within
Who tied them and why and where must I have been?"
(B. Dylan, What good am I?)

søndag 7. august 2011

Kjære lærling i barne-og ungdomsarbeiderfaget,

(I alle fall deg som skal jobbe i barnehage det kommende året :) )

Velkommen til barnehagehverdagen! Nå har du jobbet deg igjennom første uke som lærling i barnehage, og jeg håper du gleder deg til uka som kommer. Jeg håper barnehagen du jobber i har tatt vel imot deg, og gitt deg den informasjonen og tryggheten du trenger for å trives.

Måtte dette bli et år som gir mening for deg, et lærerikt år, og ikke minst et år som gir deg mange gode, varme, latterfulle minner. Å jobbe med barn er intenst, spennende, utfordrende, slitsomt, morsomt, krevende og utrolig givende. Det er ikke mange som blir møtt med klemmer og dans når de kommer på jobb - men det kan du bli. Aller helst hvis du tar de små menneskene du møter på jobb alvorlig - hvis du ser dem i øynene og tar imot de slik de er. Når man jobber med mennesker synes jeg man bør være profesjonell, men med et åpent hjerte. 

Forhåpentligvis har du fått en god veiledere som har et reflektert forhold til jobben sin, og som vil dele sine kunnskaper og innsikter, men som også er åpen for å ta imot tanker fra andre. Som for eksempel deg. Alle arbeidsplasser trenger nye impulser - du kommer til arbeidsplassen utenifra og kan lettere se systemer og arbeidsmetoder som fungerer, og som ikke fungerer. Skriv ned tankene dine, og fortell dem videre til din veileder - det kan være godt å få betraktninger fra nye øyne. Men ydmykhet kan også komme godt med når man går inn i en ny jobb. De som jobber i barnehagen har kanskje jobba der lenge, og har nok sine grunner til å jobbe slik de gjør. 

I en barnehage skal mange mennesker fungere sammen, voksne som barn. Voksne setter opp planer for dager, måneder og år som kommer, og engasjerer barna i mange aktiviteter. Jeg vil gjerne benytte anledningen til å si; la også barna engasjere deg! Hør på det de forteller, se hva som interesserer dem, være åpen for det de vil vise deg.

Men husk at barna snakker ut i fra begrenset liverfaring - ingen av barna du jobber med er vel over seks år. Det er begrenset hvor mye de vet om verden vi lever i, og om hvordan man forholder seg til andre mennesker. De er små. På så mange vis. Og du spiller en stor rolle i hverdagen deres. Alle mennesker trenger å være sammen med mennesker som ser dem, som viser omsorg, forståelse, tålmodighet og kjærlighet - barn kanskje mer enn voksne. I barnehagen skal de leve manger av sine barndomstimer, det er et viktig sted for mange av dem. De trenger en hverdag som gir mening for dem, som gir dem utfordringer og glede. God latter er så viktig - viktig for selvfølelse, for livskvaliteten. Måtte du mang en gang gå hjem fra jobb med litt støle magemuskler og et par gledestårer i øyekroken.

Barn er et samfunns viktigste ressurs - det er de som om noen år skal forme samfunnet vårt, og ta over for vi som i dag er voksne. Ta godt vare på dem og respekter dem for de små menneskene de er. Jeg håper du også synes at det er et privilegium å få jobbe med barn, og få lov til å prøve å se verden med deres øyne. I vårt samfunn har barnehagen blitt en viktig institusjon, som naturlig inngår i våre tanker om hvordan en barndom skal være. Jeg oppfordrer deg herved til å kontinuerlig tenke over hva du mener en barnehage skal være og hvordan man skal forholde seg til, og oppføre seg sammen med, små barn. Ikke la arbeidet ditt med disse små menneskene bli rutinemessig og hverdagslig. 

Jeg har aldri vært veileder for en lærlig før, og synes det er så spennende å få lov til å være det nå. Jeg håper at lærlingen vår får et givende år i vår barnehage, og jeg håper at jeg klarer å være en nyttig veileder for henne. Hvis noen der ute leser dette, som selv har vært, eller er lærlig, eller veileder - så kom gjerne med tips og råd til meg, om alt fra praktiske ting man kan gjøre sammen med barn til bøker som dere mener er viktig å ha med seg når man jobber i barnehage.

Lykke til videre som lærling - jeg håper du kommer til å kose deg, og at du ser hvilken viktig jobb du gjør!

All the best, Silje

Her er mine lesetips til alle som jobber med barn:
Ditt kompetente barn - Jesper Juul
Hva skal vi med barn? - Simen Tveitereid
Rom for familien - Jesper Juul, Monica Øien
www.emiliekinge.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar